top of page
AdobeStock_832508715.jpeg

Pankreas Kanseri ve Hastalıkları

Ekim 25, 2021 / By Nihat.Gulaydin-2021 / Posted in Genel Cerrahi

Pankreas, sindirim sisteminin en önemli hormon ve sindirim sıvısı salgılayan organıdır. Pankreas dokusu, hafif sertlikte yağ dokusu görünümündedir. Pankreas bezinin iltihabına pankreatit denir. Pankreatit hafif, orta, ağır pankreatit olarak sınıflanır. Hafif pankreatit kısa sürede düzelirken, ağır pankreatit pankreas dokusunun ve iç organların ağır hasarlanması ile seyreden ağır bir tablodur ve ölümle sonuçlanabilir.

En sık pankreatit sebebi ülkemizde safra yoluna düşen taşlardan kaynaklanırken (Akut Biliyer Pankreatit), Avrupa ülkelerinde en sık sebep alkoldür. Safra taşı mevcut hastalara önerilen ameliyatın önemli nedenlerinden biride hastalarımızı bu tablodan korumaktır. Pankreas kanserleri sıkça görülen kanserler olup, tanı anında çoğu zaman tedavi imkanı olmayan tümörlerdir. Hastalar en çok sarılık, kilo kaybı ile müracaat ederken ağrı bu hastalarda çok beklenmez.

Ancak bilinmelidir ki bir grup hastada aynı zamanda safra kesesinde taş da görülmektedir. Bu durum bazen tanı zorlukları yaratabilir. Pankreas kanserleri ekseriyetle baş kısımda yerleşir. Tedavisi cerrahiden fayda görebilecek hastaların mutlaka ameliyat edilmesidir. Bu genellikle küçük tümör mevcudiyeti, çevre lenf düğümlerinin temiz bulunması ve karaciğer gibi organlara sıçramanın görülmediği hastalardır.

Çevre organlara sıçramış, bölgedeki damarları invaze etmiş, tutmuş ve lenf düğümlerinde yayılma yapmış ileri evre tümörlerde temel tedavi medikal onkolojik tedavi yani kemoterapidir.

40 yaş üstü hastaların check-up tarama programları bu ve benzeri hastalıkların erken tanısında önemlidir. Whipple ameliyatı adı altında yapılan pankreas kanseri ameliyatları özellikli ameliyatlardan olup deneyimli ekipler tarafından yapılmalıdır.

bottom of page