Mide Hastalıkları ve Mide Kanseri Cerrahisi
Ekim 25, 2021 / By Nihat.Gulaydin-2021 / Posted in Genel Cerrahi
Mide, barsak sisteminin en geniş parçası olup, yemek borusundan hemen sonra gıdaların ilk uğradığı sindirim organıdır. Burada gıdalar mide asidiyle muamele edilerek daha küçük parçalara ayrıştırılır. Yaklaşık 3-4 saat içerisinde gıdalar onikiparmak bağırsağına atılır. Sindirim burada devam eder. Mide kan yapımı için gerekli demirin emiliminde ve vitamin B12 emiliminde rol alan maddeler salgılar.
Midenin selim hastalıkları
Mide ülseri ve gastrit en sık görülen mide rahatsızlıklarıdır. Mide ülserlerinin bazıları mide kanserleri ile karışır. Bunu anlamak için endoskopi yapılarak parça alınır ve patolojiye tanı için gönderilir. Selim mide hastalıklarının tedavisi ilaç iken, kanser varlığında cerrahi tedavi yapılmalıdır.
Mide polipleri, yani mide içinden kaynaklı et benlerinin de mutlaka endoskopik olarak çıkarılması gerekir. Şayet poliplerde kanser durumu varsa ya da çok büyükseler cerrahi tedavileri gereklidir.
Mide kanseri
Mide kanserleri sık görülen kanserlerden olup tanı ve tedavileri özel yaklaşım gerektirir. Hastalar sıklıkla kilo kaybı, kanama yada tıkanma bulgularıyla müracaat eder. En etkili tanı metodu endoskopik inceleme ile tümörün görülmesi ve parça alınıp patolojide değerlendirilmesidir. Ayrıca tümörün yaygınlık durumunu anlamak için tüm batın tomografisi, PET-CT gibi radyolojik incelemeler yapılmalıdır.
Uygun bulunan hastalarda neoadjuvan tedavi yapılabilir. Temel tedavisi cerrahi olan tümörün çevre doku ve lenf bezleriyle birlikte çıkarılması gerekir.
Yaklaşık 2-4 saat süren bu işlemler kapalı(laparoskopik) ya da açık cerrahi şeklinde yapılabilir. Uygun vakalarda laparoskopik cerrahi, hastanın ameliyat sonrası yaklaşık 1 hafta süren hastane sürecini daha hafif, az ağrılı geçirmesini sağlar. Hastalar tüm işlemler bittikten sonra onkolojik tedavi için ilgili ünitelere yönlendirilir.