Duodenal Switch Ameliyatı
Ekim 22, 2021 / By Nihat.Gulaydin-2021 / Posted in Obezite Cerrahisi
Duedonal switch (DS) prosedürü, duodenal anahtar ile biliyopankreatik diversiyon olarak da bilinir. Bu teknik 1979 yılında Scapinaro tarafından tanımlanan orijinal biliopankreatik diversiyonun bir modifikasyonudur. Gastrik bypass ameliyatı gibi, kısıtlayıcı ve malabsorbtif (emilim engelleyici) bir işlemdir. Duedonal switch, sleeve gastrektomiye benzer şekilde öncelikle mide daha az kavisli boru haline getirilir. On iki parmak bağırsağı ise pilorun ötesinden bölünür. Bir Roux-en-Y uzvu daha sonra ileoçekal valften yaklaşık 1 m olacak şekilde ortak bir kanal oluşturulup yeniden yapılandırılır.
ماهي المزايا؟
-
يُذكر أنه مع طريقة تبديل الاثني عشر، هناك الكثير من فقدان الوزن لدى الأشخاص الذين يعانون من السمنة المفرطة، ويتم علاج مرض السكري تمامًا لدى أكثر من 95٪ من مرضى السكري من النوع الثاني. ميزة أخرى لمفتاح الاثني عشر هي أنه يحمي البواب بين المعدة والأمعاء الدقيقة، وبالتالي يمنع متلازمة الإغراق، وهو أمر شائع بعد تحويل مسار المعدة.
-
يعتبر هذا الإجراء ناجحًا جدًا في الحد من الأمراض المصاحبة مثل مرض السكري وارتفاع ضغط الدم وانقطاع التنفس أثناء النوم وغيرها.
Dezavantajları Nelerdir?
-
Yapılan işlem teknik olarak gastrik bypasstan daha zordur ve komplikasyon oranları daha yüksektir.
-
Besin eksiklikleri bu prosedürde çok yaygındır çünkü kalori alımınızı sınırlamakla kalmaz aynı zamanda vücudunuzun mineralleri ve vitaminleri almaya fırsatını da kısıtlar. Bu prosedür aynı zamanda özellikle kötü kokulu dışkı, yüksek osteoporoz riski, artmış gaz ve zayıf barsak kontrolü ile ilişkilidir.
Duodenal Switch Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
-
Obezite cerrahisi endikasyonu olan ve 16 – 65 yaş arası bütün hastalarda uygulanabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Obezite ve Metabolik Cerrahi Federasyonu tarafından kabul edilen obezite cerrahisi sınırları vücut kitle indeksi 40 veya 35 + bir yandaş hastalığı olan kişilerdir. Şişmanlığa bağlı olarak başta diyabet (şeker hastalığı) olmak üzere, uyku apnesi, eklem bozuklukları, karaciğer yağlanması, koroner arter hastalığı, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi hastalıklar varsa vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olması cerrahi müdahale için yeterlidir.